Syvä hiljaisuus Syvästä hiljaisuudesta kumpuavia mietteitä ympäröivästä yhteiskunnasta

Vaalien muistilista

Tänään on vaalipäivä, joten ajattelin kirjoittaa vähän aiheesta ja listata joitakin pointteja.

Moni varmaankin osaa käyttää vaalikoneita ja sitä kautta selvittää vähän itselleen sopivaa ehdokasta. Eri vaalikoneissa on eri kysymyksiä, joten useamman täyttäminen ei varmaan ainakaan haittaa. Vaativampi voi vielä yrittää lukea parhaiden ehdokkaiden mielipidekirjoituksia, käydä juttelemassa asioista, tai niin edelleen.

Vaalikoneet vertailevat tosiaan ehdokkaiden lisäksi myös puolueita. Tämä on merkityksellistä, sillä vaikka nämä ovatkin henkilövaalit, ääni menee myös puolueelle, ja tuloksista riippuen voi juuri sinun äänesi avulla joku muu saman puolueen ehdokas päästä läpi. Tämän takia väittäisin, että valinta kannattaa tehdä puolue edellä. Suomalaisessa politiikassa vaikuttaa myös sellainen käytännön ilmiö kuin puoluekuri, jota ihmeteltiin näkyvästi taannoin kun Timo Soini oli käynyt ulkomailla vastustamassa aborttia. Eli vaikka ehdokas pääsisi läpi, häntä saatetaan painostaa äänestämään puolueen tahdon mukaisesti vakaumuksensa sijaan. Tästäkin syystä kannattanee valita ehdokas, jonka vakaumukset ovat yhtenäisiä puolueensa kanssa. Sekään ei tosin välttämättä auta.

Nuorten äänestysinnon puute on myös ollut jonkin verran tapetilla. Aihe on mielenkiintoinen, mutta jos kysytään miksi into on alhainen, siihen voi vastata vaikkapa näin yhdellä kuvalla:

Pidemmin ilmaistuna, nuoria ei kuunnella tai kunnioiteta, heitä koskettavia asioita ei oteta vakavasti, eivätkä he varsinaisesti ole minkään puolueen ydinsidosryhmää. Tai no, ehkä tavallaan Piraattipuolueen jos puolueaktiivien keski-ikää ajatellaan, mutta piraattien suosio Suomessa on ollut toistaiseksi suhteellisen vaatimatonta. Vai pitäisikö tähän vielä laskea mukaan Eläinoikeuspuolue ja Feministinen puolue? En tiedä, mutta onneksi Tilastokeskus näemmä tarjoaa numeroita tästäkin aiheesta.

Oli miten oli, kuilu ikäluokkien välillä saattaa olla suurempi kuin koskaan kaikenlaisten teknologisten ja sosiaalisten muutosten vuoksi (saattaa myös olla olematta, en tiedä). Myös ilmastonmuutos alkaa olla kohtalaisen iso poliittinen kysymys. Kivihiilen polttamisen vaikutuksista ilmastoon on tiedetty jo toistasataa vuotta, mutta nyt ollaan suurin piirtein sellaisessa tilanteessa, että valtaapitävät ehtivät todennäköisesti kuolla vanhuuteen ennen kuin katastrofi iskee kunnolla päälle, mutta nuoremmat ikäluokat ovat tajunneet, että jotakin olisi ehkä hyvä tehdä. Olenkin ilolla seurannut kun suomalaiset nuoret ovat seuranneet Greta Thunbergin esimerkkiä.

Puolueet adultspleinattuna

Tässä osiossa käyn läpi näiden vaalien puolueet ja pohdin kannattaako nuorison äänestää niitä, ja millä edellytyksillä. Koska miksipä ei.

Ensimmäisenä viime vaalit voittanut Suomen Keskusta, Centern i Finland.

Puolueen puheenjohtaja ja edellinen pääministeri näkyikin jo aiemmassa koulutuslupauskuvassa. Koulutuksesta leikattiin melkoisen paljon viime hallituskaudella. Siinä leikattiin käytännössä nuorison tulevaisuudesta. Ammattikoulujen muuttaminen eräänlaisiksi teini-ikäisten päiväkodeiksi ei varmaankaan palvele juurikaan ketään.

Yliopistoistakin leikattiin, vaikka Nobel-palkittu taloustieteilijä kritisoi. Hallituskumppani Kokoomus varmaankin vaikutti tuohon jonkin verran, mutta Sipilä ei varsinaisesti loistanut tuossa suhteessa. Sipilän kohtalaisen itsevaltainen johtamistyyli varmastikin tuotti suuret voitot lestadiolaisella työmoraalilla pyörivässä yrityksessä, mutta valtio ei ole yritys. En tiedä tiedostaako Sipilä tätä, mutta mikään näkemäni ei siihen viittaa. Katsotaanpa vaikka aktiivimallia. Karkeasti arvioituna työttömiä on 300 000 ja vapaita työpaikkoja 30 000. Täystyöllisyys ei yksinkertaisesti onnistu millään matematiikalla. Aktiivimalli keskittyy työttömien syyllistämiseen ja pompottelemiseen, ja sen vaikutukset voivat olla käänteiset odotuksiin nähden. Mutta onpahan ainakin käteviä syntipukkeja - laiskat, loisivat opiskelijat/työttömät/köyhät.

Sivutaan vielä ympäristöä. Viime vaalien yhteydessä Sipilä käytti realistisen vihreyden käsitettä. Suomeksi ilmaistuna ajatus menee suurin piirtein siten, että Suomessa kyllä riittää luontoa, joten sitä on ihan ok raiskata. Maailmalta löytyy lukuisia esimerkkejä ongelmista, joita tällainen asenne on aiheuttanut, ja Suomessakin on aiemmin käynyt hassusti esimerkiksi soiden ojituksen kanssa. Tällä kertaa hakattiin suojeltuja metsiä, ja sitten oli Terrafame. Terrafame on Sipilän oma kaivosprojekti, josta on päätynyt huomattava määrä saasteita eteläisen Kainuun vesistöihin, joka sattumalta hyödytti Sipilän lähisukulaisia ja josta seurasi jännittäviä asioita lehdistönvapauden suhteen.

Toisin sanoen, Sipilän Keskusta on huonoksi havaittu vaihtoehto. Keskustan toiminnassa nyt on muutenkin perinteisesti erikoisempia piirteitä, mutta nyt ollaan hyvin paljon liian pitkällä.

TL;DR: oletko, tai onko läheisesi maanviljelijä? Tai kuulutko johonkin muuhun Keskustan sidosryhmään? Nostatteko maataloustukia?
Jos vastaus johonkin kysymyksistä on kyllä, Keskustan äänestämisessä saattaa olla järkeä (mutta kannattaa silti valmistautua pettymään). Muuten on todennäköisesti järkevämpää valita jokin toinen sosiaaliliberalistinen puolue, olettaen siis että arvomaailma natsaa.


Kansallinen Kokoomus, Samlingspartiet.

Kokoomuksen pääasiallinen sidosryhmä on rikkaat, ja Kokoomuksen politiikka keskittyykin pitkälti esimerkiksi rikkaiden verotuksen keventämiseen. Tätä tavoitellaan yleensä julkisia palveluita leikkaamalla. Myös yksityistäminen on tärkeä avainsana, ja usein Kokoomuksen sidosryhmä saattaa sattumalta hyötyä yksityistämisestä. Sairaanhoito ja etenkin vanhustenhoito ovat olleet esillä viime aikoina.

Ideaalikuvitelmissaan Kokoomuksen pehmeä siipi luullakseni jättäisi jonkinlaisen leikatun version hyvinvointivaltiosta, mutta kova siipi fanittaa Yhdysvaltoja. Se osa Kokoomuksesta, joka on syntynyt kultalusikka suussa, ei varsinaisesti hahmota minkälaista elämää valtaosa kansasta elää. Sillä ei edes ole edellytyksiä siihen, koska sen kuplassa eletään niin erilaista elämää. Tässä mielessä Kokoomus on yleisesti ottaen huono valinta hoitamaan suomalaisten asioita.

TL;DR: Saatko huomattavan määrän pääomatuloja? Jos vastaus on kyllä, Kokoomus saattaa ajaa etujasi.
Jos olet opiskelija tai käyt oikeissa töissä, Kokoomus ei luultavasti aja etujasi.
Jos olet köyhä, mutta kannatat kokoomuslaisia arvoja, ammut hyvin pitkälti itseäsi kuvainnollisesti polveen, mutta ainakin pysyt uskollisena periaatteillesi.


Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Finlands Socialdemokratiska Parti.

SDP on teoriassa vasemmistopuolue, mutta käytännössä paikoin aika keskellä tai jopa hieman oikealla. SDP:n kannatus on romahdellut tällä vuosikymmenellä, joten erityisen relevantteja esimerkkejä SDP:stä käytännössä ei tule mieleen. SDP kuitenkin ajaa ainakin teoriassa ihan mukavia asioita - inhimillisyyttä, tasa-arvoa ja reiluutta.

Käytännössä SDP:n äänestäjäkunta on kuusikymppisiä, että eläkeläisten asiat saattavat olla tärkeysjärjestyksessä aika korkealla, mutta en sitten tiedä tarkoittaako se välttämättä nuorten asioiden kusemista.

TL;DR: Nappaako sosialidemokratia tai sosiaaliliberalismi? Jos vastaus on kyllä, SDP on ehkä ihan hyvä vaihtoehto.
Muussa tapauksessa löytyy varmasti parempiakin vaihtoehtoja.


Perussuomalaiset, Sannfinländarna.

Perussuomalaisten vaaliteemoissa näemmä halutaan hyvät koulut ja hyvinvointivaltio takaisin. Hassua, olen muistavinani että Perussuomalaiset oli mukana edellisessä hallituksessa, joka vähän niinkuin tuhosi molempia noista. Yleisesti ottaen Perussuomalaisten ensimmäiseltä hallituskerralta odotettiin kaikenlaista, mutta moni joutui pettymään. Musta hevonen ei mullistanutkaan kaikkea vaan edustajat oppivat talon tavoille ja takki kääntyi. Voi myös toki olla, että hallitusyhteistyön vaatimat kompromissit olivat vähän liikaa lupauksiin nähden.

Poliittisesti Perussuomalaiset on suhteellisen lähellä kolmea aiempaa puoluetta, paitsi että se painottaa enemmän esimerkiksi kristillisiä arvoja ja nationalismia. Toisaalta sitten nämä jälkimmäiset painotukset yhdistävät joissain asioissa melko hajanaista porukkaa. Maahanmuuttajilla ja pakolaisilla pelotteleminen on kätevä tapa saada syntipukkeja, mutta mitä tapahtuu sitten kun päästään päättämään oikeista asioista?

TL;DR: Viimeaikaisten esitysten perusteella en voi suositella Perussuomalaisten äänestämistä kenellekään.
Jos kannatat nationalistista oikeistoa, listalta löytynee parempiakin vaihtoehtoja.
Jos olet kristitty etkä ole sitä mieltä että uskonto ja politiikka kannattaa pyrkiä pitämään erillään, Kristillisdemokraatit on ihan hyvä vaihtoehto.
Muussa tapauksessa Perussuomalaisten sanojen ja tekojen välillä on ollut niin suuria ristiriitoja, että esimerkiksi SDP voi olla turvallisempi valinta.


Sininen tulevaisuus, Blå framtid.

Sininen tulevaisuus on Perussuomalaisista irtautunut siipi, joka oli vielä lähempänä hallituskumppaneita eli Keskustaa ja Kokoomusta. Tavallaan nämä kai olivat ne Perussuomalaisten pahimmat takinkääntäjät. On aika vaikea sanoa mitä näiltä voi odottaa, mutta ainakin näyttöjen perusteella ehkä hieman dilleä porukkaa.

TL;DR: Opportunistisia takinkääntäjiä, jotka viimeksi pettivät äänestäjänsä, do not recommend


Vihreä liitto, Gröna förbundet, Ruona lihttu.

Vihreä liitto on vähän kuin kaupunkilaisversio Keskustasta. Arvomaailma on aika sosiaalilibertaarinen, paitsi että ympäristö ja ilmastonmuutos ovat isoja vaaliteemoja. On ihan todennäköistä että Vihreät ottavat nämä teemat vakavasti. Toisaalta sitten muissa kuin ympäristöasioissa edustus on ehkä hieman hajanaista, kun tausta-arvomaailma vaihtelee vasemmistolaisesta kokoomuslaiseen. Ilmastonmuutoksenkin suhteen on pieni sudenkuoppa, kun ydinvoimavastaisuus käytännössä lisää hiilivoimaan tukeutumista.

TL;DR: Hyvä valinta jos ympäristö tai ilmastonmuutos ovat tärkeimmät teemat


Vasemmistoliitto, Vänsterförbundet, Gurutlihttu.

Vasemmistoliitto on vähän kuin SDP, paitsi vähemmän kallellaan Kokoomukseen ja Keskustaan. Ilmastonmuutos on yksi Vasemmistoliiton vaaliteemoista, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon lisäksi.

TL;DR: Hyvä valinta köyhille, työttömille ja duunareille ja/tai jos ympäristö tai ilmastonmuutos ovat tärkeimmät teemat


Svenska folkpartiet i Finland, Suomen ruotsalainen kansanpuolue.

RKP on vähän kuin sekoitus Keskustaa, Kokoomusta ja Perussuomalaisia, paitsi ruotsiksi. Suomenruotsalaisuuden vaalimisen lisäksi puolueella ei ole varsinaisesti mitään millä se erottuisi verrokeistaan.

TL;DR: Hyvä valinta jos olet ruotsinkielinen ja se on tärkein vaaliteemasi.
Muussa tapauksessa kannattaa valita tärkeämpien arvojen perusteella.


Suomen Kristillisdemokraatit, Kristdemokraterna i Finland.

KD on arvokonservatiivinen keskustalais-oikeistolainen puolue. Vaaliohjelmassa mainitaan lapset, vanhukset ja turvallisuus. Kristillisyyden vaalimisen lisäksi puolueella ei ole varsinaisesti mitään millä se erottuisi verrokeistaan.

TL;DR: Hyvä vaihtoehto jos olet kristitty etkä ole sitä mieltä että uskonto ja politiikka kannattaa pyrkiä pitämään erillään.
Muussa tapauksessa kannattaa valita tärkeämpien arvojen perusteella.


Seitsemän tähden liike.

Tähtiliike on Paavo Väyrysen oma puolueprojekti, jossa on mukana sekalaista sakkia poliittisista ympyröistä. Tästä syystä puolue on aika hajanainen, yhteinen linja on löytynyt lähinnä vain EU-vastaisuudesta ja tasa-arvon kannattamisesta.

TL;DR: Tähtiliike on suurin piirtein järkevä vaihtoehto vain jos EU-vastaisuus on tärkein vaaliteemasi. Käytännössä kaikki muu on kysymysmerkkiä.
Muussa tapauksessa Tähtiliike on järjetön vaihtoehto jos pidät Paavo Väyrysestä tehdyistä meemeistä.


Suomen Kommunistinen Puolue, Finlands Kommunistiska Parti.

SKP on marxilainen sosialistipuolue. Isoimpina vaaliteemoina on 1200 euron perusturva, julkiset palvelut, ilmastonmuutos, rauha ja ero EU:sta.

TL;DR: Jos olet vahvasti vasemmalla etkä pidä EU:sta.


Kommunistinen Työväenpuolue, Kommunistiska Arbetarpartiet.

KTP on marxilais-leniniläinen sosialistipuolue. Isoimpina vaaliteemoina on 1200 euron perustulo, julkinen terveydenhuolto, koulutus, luonto, rauha, NATO-vastaisuus ja ero EU:sta.

TL;DR: Jos olet EU-vastainen ja vahvasti vasemmalla.


Liberaalipuolue, Liberalpartiet.

Liberaalipuolue ajaa pääasiassa erilaisia vapauksia ja yhdenvertaisuutta. Vaaliteemoissa on myös perustoimeentulo ja NATO-myönteisyys. Ilmastonmuutosta sivutaan vain ydinvoiman osalta.

TL;DR: Jos olet liberaali ja/tai ei ole tärkeämpiä vaaliteemoja.


Piraattipuolue, Piratpartiet.

Piraattipuolueen tärkeimpiä teemoja ovat vapaudet, kansalaisoikeudet, suora demokratia ja erinäiset tietoyhteiskuntaan liittyvät asiat.

TL;DR: Jos olet liberaali tai piraatti, ja/tai ei ole tärkeämpiä vaaliteemoja.


Eläinoikeuspuolue, Djurrättspartiet.

EOP:n tärkeimpiä teemoja ovat eläinten oikeudet, lihansyönnin vähentäminen, kasvissyönnin lisääminen, ympäristö ja oikeudenmukaisuus.

TL;DR: Jos ei ole tärkeämpiä vaaliteemoja.


Kansalaispuolue, Medborgarpartiet.

Kansalaispuolue on vähän kuin Keskusta paitsi nationalistisempi ja EU-vastainen. Tärkeimpiä vaaliteemoja ovat ero EU:sta, NATO-vastaisuus, maaseutu, maahanmuuttopolitiikka ja eläkkeet.

TL;DR: Jos olet EU-vastainen ja nationalisti tai keskustalainen.


Feministinen puolue, Feministiska partiet.

Feministisen puolueen ydinteemat ovat "inhimillinen turvallisuus", syrjimättömyys ja ilmastonmuutos.

TL;DR: Jos ei ole tärkeämpiä vaaliteemoja.


Itsenäisyyspuolue, Självständighetspartiet.

IPU:n tärkeimpiä teemoja ovat ero EU:sta ja eurosta, suora demokratia, ympäristö, omavaraisuus, perustulo ja ydinvoimavastaisuus.

TL;DR: Jos olet EU-vastainen ja muut teemat natsaavat.


Suomen Kansa Ensin.

SKE on äärioikeistolainen arvokonservatiivinen puolue. Tärkeimpiä teemoja ovat ero EU:sta ja eurosta, NATO-vastaisuus, rajojen sulkeminen ja "perinteiset suomalaiset arvot". Lisäksi tavoiteohjelmassa mainitaan mm. kultakolikoiden jakaminen kansalle ja kahden uuden ruotsinkielisen itsehallintoalueen muodostaminen. Lyhyen olemassaolonsa aikana SKE on ehtinyt riitautua paitsi itsensä, myös poliisin, muun äärioikeiston, muiden puolueiden ja mm. norkoilevien teini-ikäisten kanssa, mikä ei ole erityisen lupaava alku parlamentaarista toimintaa ajatellen.

TL;DR: Jos olet EU-vastainen ja äärioikeistolainen (mutta kannattaa silti valmistautua pettymään).


On vaikea sanoa paljonko äänestämällä oikeasti pystyy vaikuttamaan. Mutta on kohtalaisen varmaa, ettei siitä ainakaan haittaakaan ole.

Tässä vielä kaksi ytimekästä Facebook-postausta aiheesta:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219256844839090&set=a.1248806947470

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1863149990457054&set=a.1353574194747972

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Sivut